Vloerverwarming aanleggen? Dit zijn de valkuilen!
Geplaatst op 14-08-2018
Met een beetje technische kennis van CV-systemen is het voor iedereen te doen om vloerverwarming zelf aan te leggen. Wel is het belangrijk dat u bepaalde aandachtspunten in acht neemt. We zetten de vier meest voorkomende valkuilen voor u op een rijtje.
- De aanvoertemperatuur. Welke verdeler u kiest, hangt af van de aanvoertemperatuur vanuit de warmtebron. Bij CV-systemen waarop ook traditionele wandradiatoren zijn aangesloten en bijvoorbeeld bij stadsverwarming ligt deze temperatuur meestal tussen de 70 °C en 90 °C. Omdat deze temperaturen veel te hoog zijn voor vloerverwarming wordt er in dit geval gebruikt gemaakt van mengverdelers met pomp, waarbij de vloertemperatuur op de verdeler kan worden ingesteld. Bij warmtepompen ligt de aanvoertemperatuur meestal op maximaal 45 °C en deze temperatuur is daardoor meteen geschikt voor vloerverwarming. Daarom is het niet nodig om warm aanvoerwater te mengen met het retourwater van de vloerverwarming.In dit geval worden er open verdelers (zonder pomp) gebruikt.
- De vloerafwerking. Naast de keuze voor de hartafstand tussen de buizen, heeft ook de vloerafwerking invloed op de warmteopbrengst van uw vloerverwarming. Keramische vloerafwerking, zoals tegels en natuursteen geven de warmte het beste door, terwijl hoogpolig tapijt tot maar liefst 40% van de warmte kan tegenhouden. Parket en hout geven ongeveer 25% minder warmteopbrengst. Daarnaast is het belangrijk om de juiste (parket-) vloer te kiezen. Zachte houtsoorten zijn bijvoorbeeld niet ideaal in combinatie met vloerverwarming.
- De maximale verlegafstand en hartafstanden. Per groep van de vloerverwarming kunt u – met 16x2 buizen – maximaal 100 tot 120 meter leggen. Dat heeft te maken met de weerstand van de buizen. Daarnaast is het belangrijk om de juiste hartafstand te kiezen. Want hoe verder de buizen uit elkaar liggen, hoe minder vermogen u uit de vloer kunt halen. De standaard hartafstanden die gebruikt worden zijn 10, 15 of 20 centimeter.
- De diepte van de buizen. De buizen moeten diep genoeg gelegd worden. De ideale diepte bij nieuwe dekvloeren is zo’n 5 centimeter. Is de diepte groter, dan vindt er minder warmteafgifte plaats en kan het langer duren voordat een ruimte op temperatuur is.
Meer tips en advies?
Wilt u meer advies over het aanleggen van vloerverwarming? Bij Vloerverwarming-Direct krijgt u een advies op maat en kunnen we u ook tips geven voor de installatie. Bovendien hebben wij alle materialen, die u nodig hebt, op voorraad of kunnen we u die binnen een dag leveren. Neem dus gerust contact met ons op of maak een afspraak in onze showroom in Oud Gastel.